Proces van de komende evaluatie

Jan Hendrik Sweers

Jan Hendrik Sweers

29 november 2016

De Landelijke Ronde Tafels lopen nu anderhalf jaar. Tijd om de balans op te maken. Ook dit jaar zal een evaluatie plaatsvinden van de resultaten en impact van de landelijke ronde tafels als middel om toekomstvaste opschaling van slimme mobiliteitsoplossingen te versnellen met concrete en gedragen resultaten op randvoorwaardelijke thema’s. Jan Hendrik Sweers, Connecting Mobility en mede opdrachtgever van de Landelijke Ronde tafels en opdrachtgever voor de evaluatie, licht toe.

 “We hebben ervoor gekozen om de evaluatie dit jaar door een onafhankelijk bureau te laten uitvoeren. Hierbij is de vraag niet zozeer ‘gaan we door met de Landelijke Ronde Tafels?’, maar meer ‘hoe gaan we in 2017 nog betere resultaten halen?’. De Ronde Tafels zijn een middel, geen doel an sich. We hebben al goede suggesties gekregen voor nieuwe werkvormen. Maar ook merken we dat we aan het verschuiven zijn van ‘bottom up’ naar ‘top down’ en steeds frequenter op en neer schakelen van korte termijn naar lange termijn vraagstukken. Daar waar we begonnen zijn met het oppakken van de vraagstukken die nu concreet spelen op projectniveau, zien we dat we langzamerhand in een fase komen, waarin het ook nodig is om ook strategische keuzes te maken om verder te kunnen met de opschaling van slimme mobiliteitssystemen. En dat we dit ook ‘top down’ willen regisseren vanuit het nationale perspectief en de internationale bewegingen. De wijze waarop de processen Ronde Tafels uitvoeren moet hierop aansluiten. Kortom een goed moment op deze is onder het licht te houden.

We hebben aan Decisio de opdracht gegeven om de evaluatie komende maand uit te voeren. Dit vindt in twee fases plaats. Om de vraagstelling scherp te krijgen zijn een viertal stakeholders geïnterviewd. Met dit vragenpakket vindt een uitgebreide evaluatie plaats onder deelnemers, belanghebbende en uitvoerders in de processen rondom de Landelijke Ronde Tafels. ”
In de volgende On Track nieuwsbrief van december zal u geïnformeerd worden over de eerste resultaten van de evaluatie door Decisio.