Gasgeven op de weg naar smart mobility

12 januari 2017

Bron:

 

Door Joëlle van den Broek

 

Slimme Mobiliteit is in een stroomversnelling gekomen. Vele partijen dragen bij aan de ontwikkeling van allerlei nieuwe diensten en experimenten. We zijn in het stadium van uitrol beland; een cruciale fase.

 

Een cruciale fase, niet alleen omdat het om hele complexe systemen gaat, maar ook omdat de meerwaarde voor onze mobiliteit en de economische voordelen pas echt duidelijk worden bij gebruik op grotere schaal. De complexiteit zit niet alleen op techniek, maar juist ook in het nieuwe samenspel van partijen die allemaal een onderdeel van het systeem leveren.

Vroeger was de wereld overzichtelijk: de overheid was verantwoordelijk voor de infrastructuur en het verkeersmanagement, de automotive sector leverde voertuigen en er was een markt voor ‘aftersales’ producten. ICT verbindt deze sectoren nu met elkaar.

De werelden van ‘automotive’ en ‘verkeersmanagement’ groeien naar elkaar toe door toenemende automatisering. Samen moeten ze een mobiliteitssysteem opleveren met allerlei nieuwe mogelijkheden. Dat blijkt lastig, omdat deze sectoren verschillende ontwikkel- en beslisculturen hebben. Daarbij zijn de drijfveren voor innovatie anders.