Column Theo Stevens: Observaties vanuit de Tactische C-ITS Board Nederland

29 november 2016

Vanuit de tactische board hebben wij gezien dat er legio resultaten opgeleverd zijn door de Ronde Tafels, zoals de producten in On Track November opgenomen. Dit zijn concrete ‘producten’ die projecten helpen bij de invulling van randvoorwaardelijke issues.

Deze ‘bottom up’ manier van werken, heeft ervoor gezorgd dat we snel tot resultaten zijn gekomen en de contouren van een nationaal platform voor randvoorwaardelijke onderwerpen ontstaan is.
Vanuit de board geven we een deze resultaten een breder draagvlak door ze onder de aandacht te brengen bij diverse sturende organen, zoals de LVMB, de 5 novembergroep en de Regiegroep Smits.
 
Echter, daarnaast hebben wij geconstateerd dat er steeds meer behoefte komt om ook ‘bottom up’ te gaan sturen op bepaalde thema’s. Zo hebben wij de voorzitters van de Ronde Tafels gevraagd om een inventarisatie te maken van de verschillende vraagstukken en te nemen besluiten die we moeten oppakken om de toekomstvaste uitrol van C-ITS in Nederland te versnellen. Dit heeft geleid tot een issuelijst met actiesniveaus op operationeel, tactisch en strategisch niveau.

Vanuit de tactische board willen wij in 2017 nog meer gaan sturen vanuit de grote bewegingen die we willen realiseren in Nederland. De werkagenda’s van de Ronde Tafels in 2017 zullen daarom niet alleen maar ‘bottom up’ vanuit projecten ingevuld worden, maar ook vanuit de meer middellange termijn vraagstukken die wij voor ons zien. We willen hiermee concreet bijdragen in het verder uitwerken en versnellen van de realisatie van de uitrol van slimme mobiliteitsystemen in Nederland en de brug vormen tussen ‘beleid en strategie’ en de dagelijkse ontwikkelingen op straat!
 
Theo Stevens,
Voorzitter Tactische C-ITS Board Nederland